Çin’in Şıncou-23 uzay mekiği, 3 taykonot ile Tiengong Uzay İstasyonu’na ulaştı. Yeni ekip görevi devralacak ve bir taykonot 1 yıl kalacak.
Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), taykonotlar Cu Yangcu, Cang Cıyüen ve Lai Ka-ying’yi taşıyan Şıncou-23 uzay mekiğinin Tiengong Uzay İstasyonu’nun çekirdek modülüne başarılı bir şekilde kenetlendiğini duyurdu. Yaklaşık 3,5 saat süren yolculuğun ardından istasyona ulaşan üç taykonot, kenetlenme sonrası mekikten modüle geçiş yaparak uzay istasyonuna giriş yaptı.
Şıncou-23 uzay mekiği, dün gece Long March 2F roketiyle ülkenin kuzeybatısındaki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatılmıştı. Yeni göreve başlayan ekip, 31 Ekim 2025’te Şıncou-21 mekiğiyle istasyona gönderilen ve altı ayı aşkın süredir görev yapan mevcut taykonot ekibinden görevi devralacak.
Görev uçuş mühendisliğini 48 yaşındaki Cu Yangcu üstleniyor. Cu Yangcu, daha önce Mayıs 2023’te Şıncou-16 görevinde Tiengong Uzay İstasyonu’nda bulunmuştu. Cang Cıyüen ve Lai Ka-ying ise ilk insanlı uzay görevlerini gerçekleştiriyor.
Şıncou-23 mekiğinin pilotluğunu yapan Cang Cıyüen, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetlerinde savaş uçağı pilotu olarak görev yaptı. Yük uzmanı Lai Ka-ying ise Hong Kong Emniyet Müdürlüğünde polis başmüfettişi olarak çalıştı. Bilgisayar bilimleri alanında uzman olan Lai, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden uzay istasyonu görevlerine katılan ilk taykonot olma özelliğini taşıyor.
Yeni taykonot ekibinin altı ay süreyle görev yapması planlanıyor. Ancak bu görevde farklı olarak, taykonotlardan biri uzun süreli uzay görevlerinin insan bedeni üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla istasyonda bir yıl kalacak. Bu süreçte sağlık verileri takip edilerek hangi personelin uzun süreli kalacağı belirlenecek.
ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliği kısıtlamaları nedeniyle kendi uzay istasyonunu kuran Çin,
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap