Tesla’nın yeni Roadster modeli, SpaceX tesisinde tanıtıldı. Elon Musk, aracın jet teknolojisiyle havada akrobatik manevralar yapabildiğini iddia etti ancak uzmanlar şüpheci.
Tesla’nın yeni Roadster modeli, SpaceX’in Teksas’taki test tesisinde düzenlenen bir etkinlikte tanıtıldı. Elon Musk, iki kişilik spor otomobilin 0’dan 100 km/s hıza bir saniyenin altında çıkabildiğini ve özel jet teknolojisiyle dik rampalara tırmanıp havada akrobatik hareketler yapabildiğini iddia etti.
Musk, aracın altındaki emme kuvvetini kullanarak rampaya tırmanabildiğini, havada takla atabildiğini ve hava jetleriyle iniş yapabildiğini belirtti. Gösteri sırasında güvenlik amacıyla araçta sürücü bulunmuyordu. Musk, gösterinin başarısının garanti olmadığını ancak muhtemelen işe yarayacağını söyledi.
Gösterinin ilerleyen anlarında Roadster, yan yana park edilmiş diğer Tesla modellerinin üzerinden atlamak için jetlerini kullandı. Ardından, rekor sürede 60 mil hıza ulaşmak için aracın arkasındaki jetlerden faydalandı. Musk, aracın hem havada ilerlemesini hem de yerde hızlanmasını sağlamak için 10 nozül ve ‘ultra yüksek basınçlı hava tankları’ kullandığını açıkladı.
Bu teknolojiyi ‘dünyanın en iyi otomobil şirketi ile dünyanın en iyi roket şirketinin işbirliği’ olarak tanımlayan Musk, aracın 2028’de üretime gireceğini duyurdu. Ancak Musk’ın geçmişte verdiği üretim tarihi sözlerini tutmadığı biliniyor.
Musk, etkinliğin yapay zeka veya simülasyon olmadığını kanıtlamak için izleyicilere ‘gözlerinizle gördüğünüz şeye inanacaksınız’ çağrısında bulundu.
Perşembe günkü gösteriye rağmen, aracın gerçekten uçup uçamayacağı konusunda uzmanlar şüpheci yaklaşıyor. Gösteride herhangi bir uzun menzilli uçuş gerçekleştirilmedi. Elektrikli dikey kalkış ve iniş yapabilen (eVTOL) araçlarda önemli gelişmeler kaydedilse de, yola elverişli ve uçabilen araçların önünde hala mühendislik engelleri bulunuyor.
Smithsonian Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi’nden Roger Conner, hava araçlarının ağırlığa karşı hassas olduğunu, kara araçlarında ise darbe emici bölgeler gerektiğini belirtti. Conner, ikisinin karışımı bir aracın hem kötü bir uçak hem de kötü bir araç olacağını ve pahalıya mal olacağını öngörüyor.
California merkezli Alef girişimi de sekiz pervaneli bir araç geliştiriyor. Ancak bu araç, Tesla Roadster’ın ağırlığının küçük bir kısmı kadar ve sadece bir kişiyi taşıyabiliyor. Alef CEO’su Jim Dukhovny, Roadster’ın gösterisini şaşırtıcı bulmadığını ancak bunun aracın ‘gerçekten uçabildiği’ anlamına gelmediğini ifade etti.
Dukhovny, eVTOL araçlarındaki en zor kısmın dikey yükselişten ileri harekete geçiş olduğunu ve dengenin sağlanması için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Conner da Roadster gibi yasal olarak sokakta kullanılabilecek bir otomobilin, sahibinin istediği yere uçabileceği konusunda şüpheli. ‘Kesintisiz bir uçuştan bahsetmiyoruz. Kelimenin tam anlamıyla zıplamaktan bahsediyoruz’ dedi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap