SON DAKİKA
--:--:--

Rekabet Kurumu Fındık Piyasasını Yakından Takip Ediyor Ferrero Hakkında Soruşturma Açıldı

Rekabet Kurumu, fındık piyasasında adil rekabete yönelik denetimlerini sıkılaştırdı. Kurum, Ferrero hakkında soruşturma başlatırken, üreticinin haklarını koruma odaklı adımlar atıyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Rekabet Kurumu Fındık Piyasasını Yakından Takip Ediyor Ferrero Hakkında Soruşturma Açıldı

Rekabet Kurumu, Türkiye’nin stratejik ürünü fındık piyasasındaki adil rekabeti sağlamak amacıyla yürüttüğü çalışmaları yoğunlaştırdı. Kurum, başta Ferrero olmak üzere sektördeki büyük alıcıların piyasa davranışlarını titizlikle inceliyor ve üreticinin haklarını korumak için çeşitli soruşturmalar başlattı.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, fındığın Türkiye ekonomisi için taşıdığı stratejik öneme dikkat çekerek, ülkenin dünya fındık üretiminin yaklaşık %70’ini karşıladığını belirtti. Küle, Karadeniz Bölgesi’ndeki yaklaşık 400 bin ailenin geçim kaynağı olan fındığın, bu aileler için ekonomik olduğu kadar sosyal ve insani bir değer taşıdığını vurguladı.

Bu bilinçle hareket eden Kurum, fındık sektöründe adil ve etkin rekabetin sürdürülebilirliği için sahada aktif olarak yer alıyor. Küle, sadece şikayetleri beklemek yerine, üretici haklarını koruma amacıyla resen piyasa incelemeleri başlattıklarını ve taahhütlere uyum süreçlerini takip ederek piyasayı sürekli gözetim altında tuttuklarını ifade etti.

Ferrero’ya Yönelik Soruşturma ve Taahhütler

Kurumun attığı en kritik adımlardan biri, fındık alım pazarının en büyük oyuncularından Ferrero’nun piyasadaki gücünü kötüye kullandığı iddiaları üzerine 2023-2024 yıllarında başlattığı soruşturma oldu. Küle, bu soruşturma kapsamında Ferrero’nun pazardaki davranışlarını detaylıca incelediklerini söyledi. Soruşturma sürecinde Ferrero’nun sunduğu taahhütlerin, pazardaki rekabetçi endişeleri gidereceği sonucuna varıldı.

Bu çerçevede, Ferrero’nun 2024, 2025 ve 2026 fındık alım sezonları için sunduğu taahhütler kabul edilerek bağlayıcı hale getirildi. Küle, Ferrero’nun taahhütlerine uyumunu anbean izlediklerini ve herhangi bir ihlal veya üreticiyi mağdur etme durumunda şirkete ağır idari para cezaları uygulanacağını belirtti.

Sektördeki Diğer Rekabet İhlalleri ve Soruşturmalar

Fındık üreticisinin emeğini tedarik zincirinin her aşamasında korumayı hedefleyen Kurum, Ferrero kararı sonrasında Ordu, Giresun, Düzce ve Trabzon gibi üretim bölgelerinde piyasa takiplerine devam ediyor. Küle, çiftçinin aleyhine gelişen rekabet sorunlarına karşı anında resen incelemeler başlattıklarını dile getirdi.

Geçmişte teşebbüslerin kendi aralarında anlaşarak fındık alım satım fiyatlarını belirlediği iddiasıyla yürütülen iki ayrı soruşturma sonucunda Trabzon ve Düzce’de faaliyet gösteren firmalara para cezası uygulandığını hatırlatan Küle, yerel düzeyde de olsa fiyat belirleme girişimlerine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Bu yılın fındık sezonu başlangıcında, piyasa fiyatlarının serbest ve adil oluşup oluşmadığını denetlemek amacıyla Eylül ayında ön araştırma başlatıldı. Elde edilen bulgular neticesinde, fındık alım satım pazarının önde gelen 6 büyük teşebbüsü hakkında ciddi rekabet ihlali şüphesiyle 22 Ekim’de soruşturma açıldı.

Açılan bu soruşturmada, pazarın en büyük alıcısı ile yerel alıcılar arasında fiyatları düşürmeye yönelik bir bağlantı olup olmadığı ve alıcıların el altından anlaşarak ortak fiyat belirleyip belirlemediği gibi temel şüpheler üzerine gidiliyor. Kurumun temel beklentisi, fındık fiyatlarının masa başındaki anlaşmalarla değil, piyasanın doğal akışı ve adil rekabet ortamında oluşmasını sağlamak.

Küle, çiftçilerin yalnız olmadığını ve emeklerine saygı duyduklarını yineleyerek, fındığın gerçek değerini bulması ve 400 bin ailenin emeklerinin karşılığını alabilmesi için tüm yasal araçları ve yetkileri sonuna kadar kullanmaya kararlı olduklarını ifade etti. Suni fiyat düşürme veya rekabeti ihlal etme girişiminde bulunan tüm teşebbüslerin karşısında olacaklarını ve tespit edilmesi halinde soruşturmaya dahil edeceklerini belirtti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
KOBİ’lere 50 Milyar TL Yeni Nefes Kredisi Başlıyor
KOBİ’lere 50 Milyar TL Yeni Nefes Kredisi Başlıyor
Rekabet Kurumu Fındık Piyasasını Yakından Takip Ediyor Ferrero Hakkında Soruşturma Açıldı
Rekabet Kurumu Fındık Piyasasını Yakından Takip Ediyor Ferrero Hakkında Soruşturma Açıldı
Türkiye ve Kazakistan Dış Ticaretinde Rekor Kırıldı İki Ülke Hacmi 7.9 Milyar Dolara Ulaştı
Türkiye ve Kazakistan Dış Ticaretinde Rekor Kırıldı İki Ülke Hacmi 7.9 Milyar Dolara Ulaştı
Tasfiyedeki Fonlarda İlk Ara Ödemeler Bugün Başlıyor
Tasfiyedeki Fonlarda İlk Ara Ödemeler Bugün Başlıyor
Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Yüzde 6,1 Artarak 29,8 Milyon Tona Ulaştı
Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Yüzde 6,1 Artarak 29,8 Milyon Tona Ulaştı
GİB Yapay Zeka Destekli Dijital Mükellef Temsilcisi Projesini Hayata Geçiriyor
GİB Yapay Zeka Destekli Dijital Mükellef Temsilcisi Projesini Hayata Geçiriyor
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.