SON DAKİKA
--:--:--

Türkiye’de İlk Kez Psikiyatri Hastaları Tedavi Sırasında Gelir Elde Ediyor

Akdeniz Üniversitesi’nin İŞKUR işbirliğiyle başlattığı ‘Engelsiz İş Uyum Programı’ ile psikiyatri hastaları tedavi görürken çalışarak gelir elde ediyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye’de İlk Kez Psikiyatri Hastaları Tedavi Sırasında Gelir Elde Ediyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) tarafından Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen ‘Engelsiz İş Uyum Programı’ kapsamında, psikiyatri hastaları tedavi süreçlerini sürdürürken aynı zamanda çalışarak gelir elde ediyor. Yaklaşık üç ay önce başlatılan projede 50’ye yakın hasta ve hasta yakını aktif olarak yer alıyor.

AÜ Hastanesi Psikiyatri Gündüz Hastanesi’nde tedavi gören bireyler, İŞKUR ile ortak yürütülen bu program sayesinde hem terapi alıyor hem de ekonomik katkı sağlıyor. Proje, hastaların sosyal hayata entegrasyonunu ve üretkenliğini artırmayı hedefliyor.

Hastalar Hem Üretiyor Hem de Terapi Görüyor

Program dahilinde hastalar ve yakınları, Psikiyatri Gündüz Hastanesi’ndeki serada üretim faaliyetlerine katılıyor. Ekim, çapalama ve fide dikimi gibi tarımsal işlerle uğraşan katılımcılar, üretilen ürünleri mutfakta değerlendirerek birlikte tüketiyor. Ayrıca çeşitli kurslara katılarak günlük işlerde de görev alıyorlar.

AÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Erdoğan, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti. Erdoğan, hastaların hem çalışarak maddi kazanç elde ettiğini, hem sosyal güvenceye sahip olduğunu hem de tedavi süreçlerini sürdürebildiğini vurguladı. Projenin hasta yakınlarını da kapsayarak sosyal rehabilitasyon sürecine dahil ettiğini ve kapsayıcı bir model oluşturduğunu ekledi.

Projenin ilk üç ayında hastalarda gözle görülür değişimler yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Erdoğan, çalışabilmenin ve para kazanabilmenin hastalar için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti. Kazandığı maaşla ilk bilgisayarını alan bir hastanın mutluluğunun projenin önemini gösterdiğini belirtti. Ailelerin üzerindeki yükün de azaldığına dikkat çekti.

Projenin 9-10 aylık bir süreç olarak planlandığını ve devamında hastaların İŞKUR aracılığıyla farklı iş kollarında da çalışmasının hedeflendiğini aktaran Erdoğan, temel amacın hastaları çalışabilir ve üretebilir hale getirerek hastalık nedeniyle yaşadıkları kayıpları telafi etmek olduğunu söyledi.

Projeye destek veren çiftçi Feride Aka, atalardan miras kalan yetiştirme geleneğini sürdürdüklerini ve üretimin hastalara iyi geldiğini gözlemlediğini belirtti. Bahçede üretmenin, hastaların ekip biçmesinin ve topladıklarını pişirmelerinin onlara olumlu yansıdığını gördüğünü söyledi. Aile ortamının sıcaklığını da vurguladı.

Çiftçi Fethane Zeybek ise babaannesinden kalan ata tohumlarını projeye getirerek destek verdiğini kaydetti. Hastaların memnuniyetinin kendisini motive ettiğini ve yetiştirmeyi sevdiğini dile getirdi. Kırmızı mısır ve özel fasulye tohumları ektiklerini belirten Zeybek, hastaların mutluluğunun kendisi için önemli olduğunu ifade etti.

Oğlu tedavi gören Fadime Ateş, projenin oğlu için öz güven artışı sağladığını ve rahatsızlığının iyiye gittiğini belirtti. Evde yaşadıkları zorlukların azaldığını ve oğlunun kendi parasını kazanabilmesinin büyük bir rahatlama olduğunu söyledi.

Yaklaşık dört ay önce ağabeyinin tedavisi için projeye dahil olan Gülhan Kaya, bu sürecin kendileri için mucize gibi olduğunu aktardı. Ağabeyinin sosyal hayata katıldığını ve öz güveninin arttığını belirten Kaya, hem hastaların hem de yakınlarının bu proje ile güçlendiğini ve çalışma imkanı bulduklarını sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Osteoporoz Ölümcül Olabilir Doktor Uyardı
Osteoporoz Ölümcül Olabilir Doktor Uyardı
Kırlangıç Otu Suyu Gözlere Zarar Verdi Görme Kaybına Yol Açtı
Kırlangıç Otu Suyu Gözlere Zarar Verdi Görme Kaybına Yol Açtı
Bakan Memişoğlu Duyurdu Kolin PET ve Kritik İlaçlar Geri Ödeme Kapsamına Alındı
Bakan Memişoğlu Duyurdu Kolin PET ve Kritik İlaçlar Geri Ödeme Kapsamına Alındı
Ozon Kirliliği Kanseri Tetikliyor İstanbul’da Risk Artıyor
Ozon Kirliliği Kanseri Tetikliyor İstanbul’da Risk Artıyor
Türkiye’de İlk Kez Psikiyatri Hastaları Tedavi Sırasında Gelir Elde Ediyor
Türkiye’de İlk Kez Psikiyatri Hastaları Tedavi Sırasında Gelir Elde Ediyor
Prof. Dr. Şükrü Çolak Uyardı: Aşırı Sıcak Çay Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırıyor
Prof. Dr. Şükrü Çolak Uyardı: Aşırı Sıcak Çay Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırıyor
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.