Rusya Devlet Başkanı Putin, akaryakıt kriziyle ilgili konuştu. Ülkesinde kuyruklar olduğunu kabul eden Putin, dizel ihracatına tam yasak sinyali verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde yaşanan akaryakıt kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Putin, yakıt rezervlerinin kullanıldığını ve benzin ile jet yakıtı ihracatına getirilen geçici yasağın dizel için de genişletilebileceğini belirtti. Ülkenin çeşitli bölgelerinde akaryakıt istasyonlarında kuyrukların oluştuğunu ve çiftçilerin zorluklar yaşadığını kabul etti.
Devlet televizyonunda canlı yayımlanan bir toplantıda konuşan Putin, iç piyasadaki tüketicilerin çıkarlarını korumak amacıyla benzin ve jet yakıtı ihracatına geçici yasak getirildiğini hatırlattı. Dizel yakıt ihracatına da tamamen yasak getirilmesinin gerekip gerekmediğinin değerlendirildiğini ifade etti. Rus lider, ülkenin yakıt rezervlerinin kullanılmaya başlandığını ancak rezervlerin geçen yıla kıyasla benzer seviyelerde olduğunu da ekledi. Tarım sektörü çalışanları ve çiftçilerin yakıt temininde sorunlar yaşadığını vurguladı.
Putin, ülke genelinde yeterli miktarda yakıt sağlanması için bir çalışma grubunun aktif olarak çalıştığını söyledi. Ayrıca, tarım sektörünün yeterli yakıt stokuna sahip olmasını sağlamak amacıyla ek önlemler alınması çağrısında bulundu. Bu durumun, Rusya’nın küresel dizel piyasasındaki önemli konumunu göz önüne alındığında, uluslararası enerji fiyatları üzerinde etkileri olabileceği değerlendiriliyor.
Rus lider, Ukrayna’nın Rusya’daki sanayi tesislerine yönelik orta ve uzun menzilli saldırılarına da değindi. Sivil hedeflere ve altyapıya yönelik saldırıların etkisini en aza indirme gerekliliğini belirtti. Ukrayna, son aylarda Rusya’nın rafineri kapasitesini hedef alan saldırılar düzenledi. Krasnodar bölgesindeki Slavyansk Rafinerisi ve Yaroslavl bölgesindeki bir petrol tesisi bu saldırılardan etkilendi. Bu saldırıların, ülke genelindeki yakıt sıkıntılarını tetiklediği düşünülüyor.
Başkent Moskova’daki büyük bir rafinerinin de yıl sonundan önce üretime başlayamayacağı tahmin ediliyor. Bu durumun, Moskova ve çevresindeki yakıt arzında önemli bir boşluk yaratması bekleniyor. Rusya, dünyanın en büyük dizel ihracatçılarından biri olduğu için, ihracata getirilecek tam bir yasak ulaştırma, tarım ve sanayi sektörlerinde maliyet artışlarına ve yeni bir enflasyon dalgasına yol açabilir.
Bazı uluslararası kaynaklara göre, Rusya’daki akaryakıt krizi ilk olarak Rusya’nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nda başlamıştı. Ukrayna’nın Kırım’daki petrol terminallerine yönelik saldırıları, akaryakıt dağıtımını aksattı. Kırım’da akaryakıt istasyonlarında yaşanan sıkıntılar ve uzun kuyruklar rapor edilmişti. Rusya’nın dördüncü büyük rafinerisi olan Lukoil’e ait Norsi Rafinerisi de insansız hava aracı saldırıları nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap