SON DAKİKA
--:--:--

Türkiye Tarım İhracatında Rekor Kırdı

Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı yılın ilk 9 ayında %4,4 artışla 27,1 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Yaş meyve, su ürünleri ve tütün sektörleri öne çıktı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye Tarım İhracatında Rekor Kırdı

Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı, bu yılın ilk 9 ayında yüzde 4,4’lük artışla 27,1 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Bu başarıda, farklı pazarlardan gelen yoğun talep etkili oldu.

Sektörel Başarılar ve Önemli Pazarlar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tarım sektörünün toplam ihracat içindeki payı yılın 9 ayında yüzde 12,9 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, 10 tarım sektöründen 3’ü kendi ihracat rekorlarını kırdı.

Yaş meyve ve sebze sektörü ihracatını yüzde 42,2 artırarak 3,2 milyar dolara taşıdı. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yüzde 8’lik artışla 3,1 milyar dolara, tütün sektörü ise yüzde 15,4’lük artışla 929,5 milyon dolara ulaştı.

Rekor kıran sektörlerin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak, Rusya ve ABD öne çıktı. Yaş meyve ve sebze ihracatında Irak 842 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Rusya 398,1 milyon dolarla başı çekti. Tütün sektörü ise ABD’ye 157 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

İllere Göre İhracat Performansı

İller bazında değerlendirildiğinde, yaş meyve ve sebze ihracatında Mersin 880,2 milyon dolar ile en yüksek performansı gösterdi. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Muğla 814,6 milyon dolarla öne çıkarken, tütün sektöründe İzmir 677,9 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer aldı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Türkiye Tarım İhracatında Rekor Kırdı
Türkiye Tarım İhracatında Rekor Kırdı
Borsa İstanbul Yeni Haftaya Yükselişle Başladı
Borsa İstanbul Yeni Haftaya Yükselişle Başladı
Türkiye Havalimanları 9 Ayda 193 Milyonu Aştı
Türkiye Havalimanları 9 Ayda 193 Milyonu Aştı
Araç Muayene İstasyonlarına Uygulanacak Cezalar Yeniden Düzenlendi
Araç Muayene İstasyonlarına Uygulanacak Cezalar Yeniden Düzenlendi
TBMM KİT Komisyonu 45 Kurumu Denetleyecek
TBMM KİT Komisyonu 45 Kurumu Denetleyecek
Ticaret Bakanlığı 9 Ayda 2.6 Milyar Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 9 Ayda 2.6 Milyar Lira Ceza Kesti
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.