SON DAKİKA
--:--:--

FAO Gıda Fiyat Endeksi Mayıs Ayında Yüzde 0,2 Geriledi

FAO verilerine göre küresel gıda fiyatları mayısta aylık %0,2 gerileyerek 130,8 puana indi. Tahıl fiyatları artarken, bitkisel yağlar ve süt ürünlerinde düşüş yaşandı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
FAO Gıda Fiyat Endeksi Mayıs Ayında Yüzde 0,2 Geriledi

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan verilere göre, küresel gıda fiyatları mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak 130,8 puana indi. Endeks, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 2,9’luk bir artış gösterdi.

Tahıl fiyatları, küresel bazda artan yakıt ve gübre maliyetleri ile olumsuz hava koşullarının etkisiyle nisana göre yüzde 2,6 yükseldi. Buğday fiyatları aylık yüzde 3,4, yıllık ise yüzde 7,8 artış kaydetti. Mısır fiyatları yüzde 1,9 artarken, pirinç endeksi Asya’daki hava koşulları ve ham petrol fiyatlarındaki yükselişle yüzde 2,7 arttı.

Bitkisel Yağ ve Şeker Fiyatlarındaki Değişimler

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, mayısta yüzde 4,6 gerileyerek 2026 yılının ilk aylık düşüşünü kaydetti. Küresel ithalat talebinin zayıflayacağı beklentisi ve ham petrol piyasasındaki belirsizlikler palm yağı fiyatlarını düşürürken, diğer bitkisel yağlarda arz durumuna bağlı dalgalanmalar yaşandı.

Şeker Fiyat Endeksi ise Brezilya’da etanol üretimine yönelen şeker kamışı ve El Nino’nun Hindistan ile Tayland’daki üretime yönelik oluşturduğu riskler nedeniyle mayısta yüzde 7,5 yükseliş gösterdi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, uluslararası tereyağı fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 0,5 düştü. Peynir fiyatları sabit kalırken, yağsız süt tozu fiyatları arttı. Et fiyatlarında ise Çin ve ABD’den gelen güçlü talep nedeniyle büyükbaş hayvan eti yükselirken, Avrupa’daki bol arz ve zayıf talep domuz eti fiyatlarını düşürdü. FAO Et Fiyat Endeksi, yüzde 0,1’lik sınırlı bir artışla 133,3 puana ulaştı.

FAO Piyasalar ve Ticaret Birimi Direktörü Boubaker Ben-Belhassen, küresel gıda emtia piyasalarının dirençli kaldığını ancak yükselen tahıl fiyatlarının hava koşulları, enerji ve girdi piyasalarındaki aksamalara karşı kırılganlığı artırdığını belirtti. Hürmüz Boğazı gibi önemli ticaret yollarını etkileyen belirsizliklerin gübre kullanımını azaltabileceği ve ek baskı oluşturabileceği uyarısında bulundu.

FAO, küresel tahıl üretiminin 2026/2027 sezonunda buğday hasadındaki düşüşle yıllık yüzde 2 azalarak 2 milyar 982 milyon tona gerilemesini bekliyor. Küresel tahıl kullanımı yüzde 0,6 artarken, stoklar pirinç envanterindeki düşüşle yüzde 0,3 daralacak.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Dört Yeni Hava Yolu İstanbul Havalimanı’na Uçuş Başlattı
Dört Yeni Hava Yolu İstanbul Havalimanı’na Uçuş Başlattı
Esnaf ve Sanatkarlara 23 Yılda 803 Milyar TL Kredi Desteği Sağlandı
Esnaf ve Sanatkarlara 23 Yılda 803 Milyar TL Kredi Desteği Sağlandı
FAO Gıda Fiyat Endeksi Mayıs Ayında Yüzde 0,2 Geriledi
FAO Gıda Fiyat Endeksi Mayıs Ayında Yüzde 0,2 Geriledi
Mayıs Ayı Fiyat Hareketleri Açıklandı Hava Yolu ve Giysiler Zamlandı Meyve Sebze Ucuzladı
Mayıs Ayı Fiyat Hareketleri Açıklandı Hava Yolu ve Giysiler Zamlandı Meyve Sebze Ucuzladı
Dünya Bankası’ndan Yeşil Şehirler Projesine 191,5 Milyon Avro
Dünya Bankası’ndan Yeşil Şehirler Projesine 191,5 Milyon Avro
Bakan Kurum Hobi Bahçeleri İçin Yeni Düzenlemeyi Duyurdu
Bakan Kurum Hobi Bahçeleri İçin Yeni Düzenlemeyi Duyurdu
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.