Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aladağ, Dünya Hipertansiyon Günü’nde ‘sessiz katil’ uyarısı yaptı. Her üç erişkinden birinin hastası olduğu hipertansiyonun sinsi ilerleyişi ve önlemleri ele alındı.
Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aladağ, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, toplumda yaygın görülen ve sinsi ilerleyebilen hipertansiyon hastalığına dikkat çekti. Aladağ, her üç erişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu ve yarısının durumunun farkında olmadığını belirtti.
Hipertansiyonun belirti vermeden ilerleyebilmesi, hastaların kendilerini iyi hissetmelerine rağmen tansiyon hastası olmalarına yol açabiliyor. Tedaviye uyumsuzluk veya yaşam tarzı değişikliklerini uygulamama gibi nedenlerle hastalar, hastalığın ilerlemesine engel olamıyor.
Göz ardı edilen hipertansiyonun ilerleyen dönemlerde telafisi zor durumlara neden olabileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Aladağ, hastalığın kalp ve dolaşım sistemi, beyin ve böbrekler gibi hayati organları doğrudan etkilediğini söyledi. Kalp krizi, felç ve böbrek yetersizliği gibi ciddi sağlık sorunları, hipertansiyonun dünyada ‘sessiz katil’ olarak tanımlanmasına neden oluyor.
Erken tanı ve tedavi ile hipertansiyonun kontrol altına alınabileceğini ifade eden Aladağ, yaşam tarzı değişikliklerinin önemini vurguladı. Aşırı tuz tüketiminden kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak, obeziteyi önlemek, stresten uzak durmak ve yeterli uyumak gibi basit adımlar, tansiyonun kontrolünde kritik rol oynuyor.
Aladağ, Dünya Hipertansiyon Farkındalık Günü’nde herkesi kan basıncını ölçtürmeye davet ederek, erken tanının hayat kurtardığını hatırlattı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap