SON DAKİKA
--:--:--

Yalnız Yaşayanlarda Alzheimer Riski Yüzde 50 Artıyor Sosyalleşme Önem Kazanıyor

Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi’nin etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Ahmet Evlice, yalnız yaşayanlarda Alzheimer riskinin %50 arttığını belirtti. Sosyalleşme ve zihinsel aktivitelerin önemi vurgulandı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Yalnız Yaşayanlarda Alzheimer Riski Yüzde 50 Artıyor Sosyalleşme Önem Kazanıyor

Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi, Alzheimer hastalığına dikkat çekmek amacıyla 50 yaş üstü vatandaşlar, risk taşıyanlar ve hasta yakınlarının katılımıyla bir etkinlik düzenledi. Adana’nın merkez Seyhan ilçesindeki Ziyapaşa Bulvarı’nda bulunan çocuk parkında gerçekleşen etkinlikte katılımcılar müzik, dans ve çeşitli aktivitelerle bir araya geldi.

Canlı müzik eşliğinde eğlenen vatandaşlar, fiziksel ve zihinsel aktivitelere katıldı. Ritim grubu gösterisi ve ‘Bu Ses Kimin?’ yarışmasının ardından etkinlik halk oyunları gösterisiyle sona erdi. Katılımcılar, bu tür etkinliklerin sosyalleşmelerine ve keyifli vakit geçirmelerine olanak sağladığını belirtti.

Yalnızlık ve Depresyon Alzheimer Riskini Artırıyor

Etkinlik sonrası açıklamalarda bulunan Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Ahmet Evlice, sosyalleşmenin Alzheimer hastalığından korunma ve hastalık sürecinde büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Evlice, sosyalleşmenin zihinsel aktiviteleri hareketlendirdiğini ve bilişsel rezervi koruduğunu ifade etti.

Uluslararası bilimsel çalışmalara göre, yalnız yaşayan bireylerde Alzheimer hastalığı riskinin yüzde 50 oranında arttığını belirten Evlice, sosyalleşmekten kaçınan kişilerde ise riskin yüzde 20 arttığını söyledi. Yaşlılıkta yalnızlığın depresyona yol açtığını ve depresyonun da Alzheimer riskini yükselttiğini belirten Evlice, yalnızlığın depresyonla birleşmesi durumunda riskin yüzde 100’e çıktığını ekledi.

Demans Hastalığıyla Mücadelede Önlemler ve Öneriler

Prof. Dr. Ahmet Evlice, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon demans hastası bulunduğunu ve yaşlı nüfus arttıkça bu sayının yükseleceğini öngördüklerini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 verilerine göre dünyada 57 milyon demans hastası olduğunu ve her yıl 10 milyon yeni vaka eklendiğini hatırlattı.

Hızlı yaşlanan nüfus yapısı nedeniyle Türkiye’de demans hasta grubunun da hızla artacağına dikkat çeken Evlice, bu tehlikeye karşı şimdiden önlem alınması gerektiğini vurguladı. Alzheimer hastalığından korunmak için tansiyon, şeker ve kolesterol gibi kronik rahatsızlıkların kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Evlice, haftada 3 gün toplam 150 dakika orta tempoda yürüyüş yapılmasını önerdi. Vatandaşların sosyalleşmeleri, kitap okumaları, zihinsel aktivitelerle meşgul olmaları gerektiğini belirten Evlice, bu önerilere uyan ve düzenli bir yaşam süren kişilerin yüzde 45 oranında hastalıktan korunabildiğini ifade etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Yalnız Yaşayanlarda Alzheimer Riski Yüzde 50 Artıyor Sosyalleşme Önem Kazanıyor
Yalnız Yaşayanlarda Alzheimer Riski Yüzde 50 Artıyor Sosyalleşme Önem Kazanıyor
Kadınlarda Yumurtalık Rezervi Düşüşü Prof. Dr. Murat Ekin’den Açıklamalar
Kadınlarda Yumurtalık Rezervi Düşüşü Prof. Dr. Murat Ekin’den Açıklamalar
İsveçli Bilim İnsanları Uyardı Oturma Alışkanlıkları Demans Riskini Etkiliyor
İsveçli Bilim İnsanları Uyardı Oturma Alışkanlıkları Demans Riskini Etkiliyor
Bursa’da 65 Yaşındaki Hastanın Boğazından 5 Santimlik Kemik Çıkarıldı
Bursa’da 65 Yaşındaki Hastanın Boğazından 5 Santimlik Kemik Çıkarıldı
Uganda Ebola Vaka Sayısı 5’e Yükseldi Toplu Ulaşım Durduruldu
Uganda Ebola Vaka Sayısı 5’e Yükseldi Toplu Ulaşım Durduruldu
Kurban Bayramı Beslenmesi Kalp Krizini Tetikleyebilir Uzmanlar Uyarıyor
Kurban Bayramı Beslenmesi Kalp Krizini Tetikleyebilir Uzmanlar Uyarıyor
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.