IEA raporuna göre Orta Doğu’daki saldırılar ve Hürmüz Boğazı kısıtlamaları küresel petrol arzını düşürdü. OPEC üretimi son 35 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan Petrol Piyasası Raporu’na göre, Orta Doğu’daki enerji altyapısına yönelik saldırılar ve Hürmüz Boğazı’ndaki kısıtlamalar küresel petrol arzını düşürdü. Nisan ayında küresel petrol arzı günlük 1.8 milyon varil azalarak 95.1 milyon varile geriledi. Bu durum, savaşın başlangıcından bu yana toplam arz kaybını günlük 12.8 milyon varile çıkardı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük üretimi 1.9 milyon varil azalarak 40.1 milyon varile indi. Grubun üretimi, savaş öncesi seviyelerin 11.9 milyon varil altında kalırken, OPEC’in kendi üretimi son 35 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu daralma, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin küresel enerji piyasalarına etkisini gözler önüne serdi.
OPEC+ dışı ülkelerin arzı ise Mart ayındaki düşük seviyelerin ardından Nisan’da 90 bin varil artışla 54.9 milyon varile çıktı. Ancak İran’ın enerji altyapısına yönelik saldırılar sonrası yaşanan kayıplar, bu ülkelerin üretimini çatışma öncesine göre 820 bin varil daha düşük tuttu. Körfez ülkelerinin toplam petrol ihracatı Nisan’da bir önceki aya göre günlük 1.9 milyon varil artışla 10.5 milyon varile yükseldi.
Suudi Arabistan, BAE, Irak ve İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kullanmadan gerçekleştirdiği petrol ihracatı Nisan’da günlük 1.3 milyon varil artarak 7.8 milyon varile ulaştı. Katar dahil Orta Doğu Körfez bölgesinin toplam petrol üretimi ise savaşın başlangıcından bu yana günlük 14.4 milyon varil azalarak nisanda 17.6 milyon varil seviyesine geriledi. Bu, bölge petrol üretiminde yüzde 45’lik bir düşüş anlamına geliyor.
Rapor, Hürmüz Boğazı’nın fiilen kapalı olduğunu ve ABD ile İran arasındaki müzakerelerin belirsizlik yarattığını vurguluyor. Mevcut senaryoda boğazın Haziran başına kadar kapalı kalacağı varsayılıyor. Mayın temizleme çalışmalarının ardından ihracatın normale dönmesi en az iki ila üç ay sürebilirken, Orta Doğu’daki petrol üretiminde ciddi bir toparlanmanın daha uzun sürmesi bekleniyor. Enerji altyapısındaki hasarın boyutuna ilişkin net veriler ortaya çıktıkça tahminlerin revize edilmesi öngörülüyor.
Küresel petrol arzının Mayıs’ta günlük 530 bin varil daha azalarak 94.5 milyon varile düşmesi bekleniyor. 2026’nın üçüncü çeyreğinden itibaren ise kademeli bir toparlanma süreci öngörülüyor. Küresel petrol üretiminin 2026 genelinde bir önceki yıla göre günlük 3.9 milyon varil düşüşle 102.2 milyon varil seviyesine ineceği tahmin ediliyor.
Katar’daki üretim kayıplarının etkisiyle OPEC+ grubunun üretiminin bu yıl günlük 4.7 milyon varil azalarak 46.4 milyon varile gerilemesi bekleniyor. Buna karşın, ABD, Kanada, Brezilya, Guyana ve Arjantin gibi ülkelerdeki artışların bu kayıpları telafi etmesiyle OPEC+ dışı üretimin günlük 820 bin varil artışla 55.8 milyon varile ulaşacağı tahmin ediliyor. Hürmüz Boğazı’ndaki sınırlı tanker trafiği nedeniyle Körfez ülkelerinden kaynaklanan toplam petrol arz kaybı şimdiden 1 milyar varili aştı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap